Cookie preferences
SettingsI agree

WHH - Waalhaven Group stapt over op ledverlichting

27 October 2021

Energietransitie - Waalhaven Group stapt over op LED verlichting via Unique Lights - Bij alle berichten over de noodzakelijke energietransitie worden vaak de uitdagingen benoemd, maar krijgen succesverhalen wellicht te weinig aandacht. Zo wist Waalhaven Group 55% te besparen op de verbruikskosten voor de buitenverlichting, doordat zowel een verlaging van de onderhoudskosten en een betere verlichting van het overslagterrein mogelijk was door over te stappen op ledlampen.

Minder kosten en een lagere CO2-footprint: Bij de Waalhaven Group wordt tot 55% bespaard op de kosten voor de buitenverlichting. Het overstappen op ledlampen geeft een verlaging van de onderhoudskosten en een betere verlichting van de overslagterreinen. Het project is toegepast in Rotterdam en Born, en uitgevoerd door Unique Lights. Bekend is dat ledverlichting niet alleen minder energie gebruikt, maar dat ook het aantal branduren groter is dan bij traditionele lampen.

VEEL VOORDELEN - Het lijkt op het eerste gezicht een simpele rekensom. Door de lampen in de lichtmasten, die tussen de 30 en 45 hoog zijn, te vervangen, verbeterde de lichtkwaliteit, namen de onderhoudskosten af en liep het energiegebruik terug van 91,6 kW per uur naar 41,1 kW. Toch duurde het project, dat zich zowel op de beide Rotterdamse vestigingen van Waalhaven Group, als op de terminal in het Limburgse Born afspeelde, een goede vier jaar. Namelijk tussen 2017 en 2021.

PILOTPROJECT - Pieter Verstoep, Directeur Infra & Equipment Waalhaven Group schets de impact van het traject. “Ledverlichting is nog steeds in ontwikkeling. Toen we met het project startten waren de lampen nog niet goed genoeg voor onze hoogste masten. Inmiddels is die techniek wel voorhanden.” Waalhaven Group begon met een pilotproject, en breidde dat in de loop van de tijd steeds verder uit. “Het is natuurlijk ook een forse investering, die spreid je dan over een langere periode.” Naast de financiële besparing is ook de lagere CO2-footprint een belangrijk argument voor de overstap naar LED, geeft Verstoep aan.

SNELLE ADOPTIE VAN LED - Dirk Elgersma was als Senior Accountmanager bij het in Sneek gevestigde Unique Lights verantwoordelijk voor het project. Hij ziet dat de adoptie van ledverlichting op het moment snel gaat. “Sinds september van dit jaar worden Tl-buizen niet meer verkocht, en gloeilampen gingen al eerder in de ban. Overheden stimuleren enerzijds deze verduurzaming, en daarnaast zijn er gemeentes, zoals Utrecht, die actief handhaven en bij bedrijven aangeven welke verlichting vervangen dient te worden.”

100.000 BRANDUREN - Unique Lights is zestien jaar geleden begonnen met de import van LED-producten uit Azië, maar stapte al snel over op ledverlichting van Europese fabrikanten vanwege de betere kwaliteit. Bekend is dat ledverlichting niet alleen minder energie gebruikt, maar dat ook het aantal branduren groter is dan bij traditionele lampen. “De fabrikant garandeert 100.000 branduren. Er zitten ruim 8700 uren in een jaar en de lampen branden zeven tot acht uur per dag, dus het tussentijds vervangen van de verlichting is niet meer nodig. Dit betekent niet dat de medewerkers van Unique Lights zich zorgen maken over een gebrek aan omzet als veel bedrijven eenmaal zijn overgestapt op verlichting die zoveel langer blijft branden dan voorheen. “We zijn al 16 jaar bezig, dus inmiddels komen de eerste opdrachten voor vervanging los”, geeft Elgersma aan.

Bron: www.rppc.nl

Back